Aktuelt

Rapport fra Head Greenkeeper…

Greenene på Syd og Nord har nå blitt sprøytet mot sopp. To ganger med systemisk, noe som betyr at det trenger inn i planten. Det ble gjort for noen uker siden, og det så vi en ganske bra effekt av.
Så har de blitt sprøytet to ganger med et kontaktvirkende stoff. Dette stoffet legger seg som en membran rundt gresset og skal hindre sykdommer å trenge inn.
Det betyr ikke at vi er berget, det som allerede er der blir der, men greener så mye bedre ut 30. oktober enn de gjorde 15. september i forhold til sykdom. Det skal heller ikke klippes etter bruk av kontaktvirkende stoff da dette som dere skjønner ødelegger membran.
I tillegg gjør vi et prosjekt i vinter som vi har stor tror på. Vi skal tekke green 2 og 18 med en vekstduk, plast og deretter et skjørt for å lede vannet bort. Dette prosjektet heter Ice Breaker og er i bruk fra Mosjøen i Nord til Holtsmark i syd. Flere og flere klubber prøver dette med gode resultater. Det koster en god del penger og henger sammen med det jeg har skrevet om sprøyting tidligere her. Men erfaring fra de siste årene viser at greener kommer veldig mye bedre ut på våren for de klubber som har prøvd ut dette.
I tillegg har vi montert to sensorer, en på green 2 og en på green 10. Dette for at vi skal kunne lese av hva som skjer gjennom vinteren. Her kan vi lese av fuktighet og temperatur både i green og lufta.
Noen av dere har sikkert sett av vi har begynt å klippe ned høyrough. Den inneholder stort sett bare ugress. Dette er et prosjekt som kommer til å ta mange år, men forhåpentligvis så vil dere se progresjon hele veien. Målet er å få en fin tynn/glissen høy rough som omkranser fairwayene på Byneset og blafrer i vinden. Vi har fått en prøve fra Strand Unikorn som vi har sådd i noen potter nede på verkstedet. Den består av 80% sauesvingel og 20% rødsvingel, og burde passe perfekt inn i kulturlandskapet på Byneset.
Det siste er at Lars Høyem er i gang med å utbedre siste del av fairwayen på hull 2, samt diket. Her har det de siste årene vært dårlig gressvekst.

Byneset 1. november 2021

Agne Strøm
Head Greenkeeper


Lars Høyem er godt i gang med utbedringer på fairway 2 og 17, og bekken ved green 2 er nå lagt i rør.


Vi har planer om å kultivere roughen på Byneset Nord. På bildet ser vi spiring av prøver som vi tenker skal bli vår nye rough. Vi gjør ett forsøk i verkstedet nå i vinter. 80 % sauesvingel og 20% rødsvingel, en spesialbehandling som vi mener skal passe fint inn i kulturlandskapet på Byneset.


Dette bildet viser sensor på hull 10 for overvåking av green. Her kan vi følge greenen gjennom vinteren i forhold til temperatur og fuktighet.


Her ser vi starten på vinnerprosjektet vårt med å tekke to greener. Her ser vi Atle Haug legge ut skjørtet som skal hindre smeltevann å komme ned på green. Når kulda kommer skal det legges ut en vekstduk, og oppå den en plastduk og deretter skal skjørtet brettes over.