Banestatus

Banestatus Baneanlegget Baneguide Slopetabeller Scorekort Sikkerhet og etikette Hole in One
Separator

Banestatus

07.08.2023...

Banerapport 07.08.23 fra Head Greenkeeper
Nå er vi kommet til august og dagene våre består av klargjøring til turneringer som det er mange av i august. Husk å melde dere på Klubbmesterskapet, det er en klasse for alle.

Da jeg fikk jobben her på Byneset for snart 2 år siden så hadde jeg en presentasjon for styret i driftsselskapet. Den handlet mye om å endre ting på banen.

Banene begynner å fremstå litt sånn som vi tenker, det er tatt ned mye rough og spilletid er redusert betraktelig. Atle og jeg er litt i tenkeboksen hva vi skal gjøre med resten av roughen, for eksempel området mellom 8-9 og 10.

Når det gjelder greener ble det gjort en beslutning om å så inn nytt friskt gress. Vi bruker en frøtype som består av 100% rødsvingel som er den gresstypen Byneset opprinnelig ble sådd med. Greener på Byneset består av mange varianter gress, hvorav det vi kaller tunrapp er dominerende. Slik er det på de fleste banene i Norge, Sverige og hele Europa mer eller mindre. Tunrapp er definert som et ugras faktisk, har dårlig overvintring, dårlig rotsystem og vokser ujamnt. Det betyr at vi må så greener to til tre ganger i året og pleie de litt annerledes, mer lufting, mindre vann og mer dressing.

Hvorfor gjør vi dette? Om noen år, kanskje allerede fra 2025 kommer det et totalt sprøyteforbud på alle idrettsarenaer i Europa. Vi prøver å forberede oss på det. Tunrapp har veldig dårlig vinteroverlevelse, nærmest ingen overvintringsevne om det ikke blir sprøytet før vinteren kommer.

Og det var her det gikk litt galt for noen uker siden, resåing, lufting, skjæring og dressing av greener.Vi måler fuktighet på greener og har et tall vi prøver å vanne etter. I den perioden vi gjorde denne prosessen ble det vannet for lite slik at det nye frøet ikke spirte og sårene lukket seg. Mindre vann og tørrere greener er også et av tiltakene for å dø ut tunrappen, som tidligere nevnt. Greener er nå mer eller mindre tilbake på vanlig standard og jeg lærte litt mer om Byneset.

Det har også vært snakket mye om slope og at banen har blitt mye lettere etter at vi har tatt ned mye rough. Og lettere har det selvsagt blitt. Mye raskere spill også. Så er det slik at slope er et sammensatt dokument om lengder, greener og greenområder stort sett. Rough har ingen innvirkning på slope. Så min påstand er at dere heller har hatt en vanskelig bane som bare rammer oss som ikke er veldig gode til å spille golf.

De nye søppeldunkene fungerer veldig fint for oss som samler inn, mulig vi må kjøpe inn noen flere, blant annet en på klubbhuset.

Nyt nå resten av sommeren og kos dere med gode golfrunder.

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

ARKIV 2023……………..

 

Banerapport 19.06.23 fra Head Greenkeeper
Byneset Syd: Greener utvikler seg akkurat slik vi har tenkt, begynner å bli fine og tette og blir klippet på 4 mm. Teesteder er fortsatt slitne selv om de har blitt både skjært, resådd, luftet og gjødslet.
Fairways blir klippet på 14 mm. Vi har sprøytet mot groblader, og de fremstår fine og tette.
Det er veldig mye spill på Syd om dagen så vi har valgt å klippe rough på 35 mm, som gir kjappere spill og lettere for de mange nye medlemmene i år. Bunkerkanter er klippet og ser helt ok ut.
Høyrough er klippet bort for andre året, og vi ser at den blir tynnere.
Nord banen: Vi sliter litt mer med å få greener opp på det nivået vi ønsker, men varmen som nå kom vil nok hjelpe oss litt. Green 6 er resådd 4 ganger alt, uten at det skjedde spesielt mye før nå de siste dagene.
Førstkommende tirsdag stenger vi banen klokken 18 for å gjøre nødvendig lufting i løpet av kvelden/natten.
Tees er også slitt, det er på planen med både skjæring, såing og lufting. Gjødslet tilstrekkelig har de også blitt. Fairways fremstår som helt ok. Vi har endret litt på klippemønster som noen sikkert har lagt merke til. Bredere FW på hull 1, 2, 17 og 18. Vi har også flyttet FW 10 mer mot høyre, dette for å prøve å unngå for mange baller ut på jordet. Samme klippehøyde som Syd. Rough blir klippet på 35 og 60 mm.
Som dere har sett har vi tatt bort mye av høyroughen, den kommer ikke til å forsvinne, men skal fremstå som tynn samt at det skal være mulig å finne ballen når den vokser opp igjen. Dette er som tidligere nevnt ett langvarig prosjekt.
Vi har også startet å dresse rundt alle greener, her vil det også bli luftet de kommende ukene.
Søppeldunker blir nå fjernet, slik at dere må bruke miljøstasjonene som står på hull 1 og 9 på Nord, samt på tee 2, 6, 9 på Syd og på treningsområdet.
Ha en fin sommer fra oss i grønn avdeling!

Agne Strøm
Head Greenkeeper

Banerapport 28.05.23 fra Head Greenkeeper
Sommeren nærmer seg og høysesong for golfspill likeså. Banene skrider frem, slitte tees på Syd som ikke er uventet med lang sesong i fjor og tidlig åpning i år. Skal vi fortsette å kjøre så hardt på Syd må vi lage matteutslag for å avlaste tidlig og sent i sesongen. Ellers så synes vi Syd fremstår veldig bra, greener er fine og tette og vi tror dette har noe med endringen av gresstype vi startet på i fjor. Dette fortsetter videre i år og vi har såpass tro på dette at vi har startet på Nord også.
Vi har noen greener på Nord som henger etter. Green 1 som er helt spillbar. Green 6 som er den verste med et lavpunkt hvor det ble stående is litt for lenge, og det samme gjelder 11. Når det gjelder green 7 fikk vi vann under plasten som så frøs til is. Alt er resådd flere ganger og kommer seg sakte. Det gjør ikke så mye for spillkvaliteten, men spesielt på green 6 har vi få steder å sette hullet.
Nedslagsmerker er dere veldig dårlige på, husk at selv om ballen rullet av greenen så ble det et merke. Jeg tok 60 merker en lørdag morgen på green 16! Fredagen inneholdt kun 11 greenfeespillere, så vi kan ikke skylde på dem. Om et merke ikke blir fikset i løpet av et døgn blir det en død flekk der.
Kildesortering. Alle idrettsarenaer i hele Europa er omfattet av et nytt EU-direktiv vedrørende kildesortering. Vi tar det på alvor på Byneset, så derfor blir alle små søppeldunker på Byneset nå fjernet. Det vil bli satt ut en større enhet på hullene 9 og 18 på Nord, samt en på treningsområdet og en på Syd. Mellom der må dere da frakte med dere avfallet selv. Så er det viktig å putte i riktig beholder slik at vi slipper å få faktura på manuell sortering. Og til dere som snuser, det gjelder snusposene deres også.
Ha en flott sommer!

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Banerapport  03.05.23 fra Head Greenkeeper

Mai er i anmarsj, eneste som ikke har skjønt det er værgudene. Alle gutta på vår «grønne avdeling» er på plass, og vi er flere enn noen gang på Byneset. Totalt er vi 8 personer på del- og heltid, samt to unggutter i ferien.
Det går nok enda en uke før vi ser noe vekst. Vi har vært ute og gjødslet både greener, tees og FW, så bare det kommer litt varme nå blir dette bra.
Denne uken skal brukes på å definere bunkerkanter og starte litt klipping på tees. Neste uke håper vi det bli tid til å fortsette med å ta ned høyroughen. Dette er en stor jobb og vi må ta det litt innimellom. Samtidig må vi klippe den ned før veksten starter og planten blir sterk. Da virker ikke ugressmiddelet vi skal sprøyte med.
Neste uke vil vi også starte med å klippe greener, FW og rough. Greener har klart seg greit gjennom vinteren, ser vi har fått vann under plasten noen steder. Vi ser at det virker der plasten ligger stabilt hele vinteren, så har det de to årene jeg har vært her vært bart flere ganger i løpet av vinteren, med mye vind. Da er det ikke like lett.
Nyt dagen i mai, ta nedslagsmerkene dere ser (ikke bare egne) og kos dere på banen. Vi ses!

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Banerapport  18.04.23 fra Head Greenkeeper

Åpning av rangen og sesongåpning på Byneset Nord

Første helg er vel overstått og det har vært absolutt helt fullt på Byneset Syd. Den får hard medfart nå, spesielt teestedene, og det samme gjelder treningsområdet. Så får vi jobbe litt med det når vi får åpnet rangen og Byneset Nord.
Vi tar sikte på å åpne rangen lørdag 22. april, og grunnen til at det drøyer litt er noe jobb vi skal gjøre der. Det er bestilt en robotplukker og vi er nødt til å fikse noen setninger slik at den ikke setter seg fast. Vi skal også gjøre et forsøk på å male noen siktemerker. Så slipper roboten å slite med de gamle avstandsmerkene.
Vedr Nord så åpner denne torsdag 27 april. Litt snø som ligger igjen, i tillegg ønsker vi å få luftet alle fairwayene før vi åpner.
Vi tok i dag av plasten på de 7 greenene som har vært dekket, og ser at de er grønnere enn de andre. Så skal vi ha litt kontroll med de utover og se hvordan det utvikler seg. Generelt så har også Nord klart seg bra. Minimalt med skader, så bare å glede seg.

Banerapport  13.04.23 fra Head Greenkeeper

Gladmelding: Sesongåpning på Byneset Syd for medlemmer!
Lørdag 15. april kl. 08.00 åpner vi Byneset Syd og treningsområdet for medlemmer. Drivingrange er ikke åpen, den åpnes tidligst 22. april. Golfbox er åpen for booking! Det åpnes for gjestespillere fra og med mandag 17. april.

Det ligger igjen litt snø i bunkerne og noen steder er det bløtt, men det er fullt spillbart. Det er meldt fine temperaturer og litt vind, så det tørker nok opp ganske fort. Så er det viktig at vi behandler banen så pent vi kan. Gressplanten er skjør nå på våren, så nedslagsmerker og divots er hver enkelts ansvar.

Greener har generelt klart seg fint gjennom vinteren på både Syd og Nord, så er det som vanlig litt soppflekker rundt greenområdene, men det går seg til så fort veksten starter.
Vi trenger en uke til på drivingrangen, så tidligste åpning der er 22. april.

Det nærmer seg 1. april og snøen ligger fortsatt godt på Byneset. Går vi et par uker tilbake i tid var jeg sikker på at vi skulle åpne Byneset Syd til påske. Nå ser jeg det er meldt minusgrader helt frem til 1. april.
Så er det som sagt ikke lenge siden det var grønt her, og det så helt greit ut på greener og FW, bortsett fra FW 14 og 17 som hadde ganske mye is. Snøen er ganske luftig så når det først starter å smelte går det fort. Det er heller ikke noe tele å snakke om.
Været er det lite vi får gjort noe med så vi fokuserer i stedet på maskiner og hvordan vi ser for oss at 2023 blir når vi kommer i gang.
Når det gjelder bemanning så kommer fire av sesongarbeiderne - Miro, Lukaz, Tomas og Martin - oppover fra Slovakia i løpet av april. Daniel som har vært her i mange år valgte vi å avslutte samarbeidet med etter endt sesong i fjor. For å erstatte timer etter Daniel så skal vi få hjelp av Roar Valle og Hans Erik Slettvold til å klippe fairways. Så har vi også tatt inn to lokale unggutter som har hjulpet til med maskinvasking og plukking av range tidligere. Emil og Benjamin. De vil fortsatt primært jobbe med vasking, rydding rundt klubbhus og range, men også hjelpe til litt på banen.
Vi har også investert rundt 400.000 kroner på en ny robotplukker på rangen som forhåpentligvis skal sørge for at det alltid er baller nok, samt gjøre vår hverdag enklere. Om det fungerer bra er neste å kjøpe robotklipper til rangen.
Vi har investert mye i nye maskiner i år også, ny traktor, nytt klippeaggregat til traktor for å prøve å komme ájour med rough og en ny valse som gjør at vi kan valse også inngangene til greener. De skal luftes, såes og valses akkurat som greenene. Dette er et ledd i tanken vi lanserte i fjor om å ta Byneset tilbake til det som var opprinnelsen slik banearkitekt Donald Steel ville ha det.
I tillegg har vi byttet ut den gamle store traktoren i en hjullaster som er mye mer hensiktsmessig for oss.
Nå jobber vi for fult med servise på alle maskiner. Vi oppgraderer både greenklippere, teeklippere og FW-klippere med nye klippesylindere for å få bedre klipperesultat.

 Agne Strøm
Head Greenkeeper

ARKIV:

Banerapport  22.09.22 fra Head Greenkeeper
Jeg skulle melde meg på avslutningsturneringen 1. oktober her om dagen, wow tenkte jeg, 175 påmeldte i skrivende stund. Klarer vi 200? Det betyr vel at dere er fornøyd med jobben som har blitt utført i år.
Vi nærmer oss dessverre slutten på sesongen, og vi har startet lufting og sprøyting som må til før vinteren.
Fra mandag 3. oktober stenger vi hullene 7 til 11 på Nord slik at vi kan jobbe uforstyrret. Fra mandag den 10. oktober så stenger vi 4, 5 og 6. Og fra mandag 17. oktober er Nord helt stengt slik at vi rekker å bli ferdig før frosten kommer.
Så skal vi holde Syd åpen så lenge det er mulig, men følg med i Golfbox da banen kan være stengt i morgentimene grunnet rimfrost.
Generelt så er vi på grønn avdeling fornøyd med utviklingen på banen i år, nå jobber vi alt vi kan og bruker de midlene som er lovlig for å bevare kvaliteten gjennom vinteren.
Ha en fortsatt god høst

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Baneapport 12.09.22 fra Head Greenkeeper
Høsten nærmer seg, og det ser ut til at vi får noen fine dager en periode fremover, da forstår jeg at dere lurer på hvorfor vi driver på med å hulle greener m. m. nå som de er så fine.
Byneset er et svært stort anlegg, og det er umulig å spå når vinteren kommer, og før det så har vi mange arbeidsoppgaver vi skal igjennom. De viktigste handler om å få luft ned i bakken, og det er også det som tar mest tid. Så skal også alle fairways luftes, dette tar nesten to uker, og alle tees nok en uke. Deretter skal det sprøytes, dresses og gjødsles, og all høy rough skal klippes ned.
Vi vil holde Nord åpen så lenge det er mulig, og deretter tipper jeg vi kan strekke det et par uker til på Syd.
Heldigvis så har været bedret seg litt, så vi har endelig fått klippet og ordnet litt på hull 2. Etableringen tok lang tid og blir ikke helt bra før neste år. Men jeg synes vi nå kan se konturene av hvordan vi tenkte det, og de fleste har nok allerede glemt hvordan det egentlig så ut.
Så til alle, nyt høsten, spill golf og kos dere. Samt vis hensyn til oss som jobber utpå her.

Agne Strøm
Head Greenkeeper

Baneapport 12.08.22 fra Head Greenkeeper
Vi nærmer oss midten på august og klubbmesterskap. Klubbmesterskap er for meg den viktigste turneringen i året, det er medlemmenes turnering og banen skal være på sitt absolutt beste. Jeg har selv meldt meg på i seniorklassen, selv om det betyr jobb fra 05:00, spill og jobb igjen på lørdag kveld. Så ser jeg at det nesten ikke er påmeldte. En klubb med 1450 medlemmer? Hva er dette?
Her burde det være full bane, værprognosen er bedre og det gjør jo også at vi kan få banen opp på ett ønsket nivå.
Angående vær, så har jo det vært en utfordring for oss i år. Banen er konstant vannmettet, og det er vanskelig å få til noenlunde bra klipp. Ugressprøyting har jeg gitt opp for i år da vi må ha en kombinasjon av nyklipt plante, tørre forhold og ikke regn på noen timer.
Vi har nå gått til anskaffelse av nok en ny maskin, eller ny blir feil da den er sikkert 30 år gammel. Forhøster, det var det bøndene brukte tidligere når de hadde silo og ikke rundball.
Den har vi tenkt til å starte på roughen med i neste uke. Jeg er like spent som dere på resultatet. Men tror det blir fint når vi får tatt det ned og sprøytet noen år. Så blir det nok bedring allerede neste år, men det kommer til å ta tid, akkurat som det har tatt tid å få det så ille som det er nå.
Så har vi ett kapittel som heter golfbilkjøring. Jeg er av den oppfatning at alle skal få utøve golfen sin, så trenger man bil skal man få kjøre bare man tar hensyn. Men det viser seg å fungere dårlig nå, så inntil det tørker opp ordentlig må dere kontakte Fredrik i proshop for å høre om dere får kjøre bil - leid eller egen. Legger ved et par bilder fra denne uka her til skrekk og advarsel.
Fortsatt god sommer! Vi sees!

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Baneapport 29.07.22 fra Head Greenkeeper
August er her allerede, og er den mest hektiske måned for oss som jobber ute på banen. Vi avsluttet juli med Three Lions sin store turnering, med full bane både fredag og lørdag.
August inneholder årets viktigste turnering - klubbmesterskapet. Om det er noen helg i året banen skal være på sitt beste så er det den helgen, 20. - 21. august. Helgen etter får vi landets beste juniorer på besøk med Srixon Tour.
Juli ga oss litt utfordringer på grunn av været. Vi har ikke fått klippet så mye som vi hadde ønsket da det stort sett har regnet. Greener synes vi er ganske bra, og det er jo som regel det viktigste for golfere. Været har gjort at vi ligger langt på etterskudd på vedlikehold av tees og FW. Rough har vi skrevet mye om før, og som tidligere nevnt har vi nå funnet ut hvordan vi skal gjøre det. Vi starter å klippe ned all rough rundt 1. oktober, fjerne den og sprøyte den til våren. Så vil ikke alt forsvinne på én sesong, men dere vil se bedring allerede neste år.
Jeg begynner nå å bli kjent med Byneset og synes det er et fantastisk anlegg. Sydbanen synes jeg er like fin som Nordbanen, om ikke finere.
Nye teeskilt er på plass, litt justeringer må til, men tror dette blir fint. Det neste er nå at vi også skal lage anvisningsskilt, krakker og søppeldunker i samme stil av den gamle låvebrua til Olav Noteng. Vi må kildesortere på banen til neste år så nye dunker er et must. Dette er vinterarbeid for flittige dugnadsfolk. Kommer tilbake på det. Ellers ønsker vi dere en fortsatt fin sommer. Kan det stoppe å regne nå i august så skal vi også få en bane som blir skikkelig fin.

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Baneapport 29.06.22 fra Head Greenkeeper
Vi går nå inn i uke 26 og banen vokser frem synes vi. Fortsatt er det mye å ta tak i, men alt blir ikke fikset på en sesong. Vi jobber mye med greenene for å ta igjen litt vedlikehold som har manglet, så denne uken og neste uke blir alle greener luftet. Her benytter vi det nye vidunderet vårt som ankom sist uke - Air2G2 - en maskin vi har kjøpt sammen med RBK. Den skyter luft ned i greenene og påvirker overflaten minimalt i forhold til tradisjonell lufting.
Vi har også kommet godt i gang med bunkere, og 60 tonn ny, litt lysere og grovere sand fra Mellerud i Sverige, er kjørt ut. Den trenger noen uker for å "sette" seg, men vi er ganske sikre på at det blir bra.
Så fortsetter vi med to forskjellige klippehøyder, 5 mm på Syd og 3,5 mm på Nord. Syd vil også bli luftet, dresset og sådd ganske hyppig. Dette for å se om vi kan få det nye frøet vi ønsker til å etablere seg.
Den nye slipemaskinen er også på plass og maskinsjef Atle har fått nødvendig opplæring. Så nå skal vi få slipt opp alle maskiner så vi får et bedre resultat når vi klipper. En millioninvestering for driftsselskapet (kr. 1.062.500), men helt nødvendig. Vi kommer til å ta på oss slipeoppdrag for RBK og andre klubber for å skape litt ekstra inntekter på slipemaskinene.
Denne uken vil vi også åpne det nye gressutslaget på drivingrangen. Vi prøver i første omgang å ha det åpent i helgene og under større turneringer. Det skal kun slås fra mellom tauene.
Ellers er det hyggelig å se at det nysådde området på FW to får ligge i fred.
Husk at raker skal ligge i bunkere og at nedslagsmerker må repareres med din greengaffel.
God sommer fra banemannskapene!

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Banerapport 23.05.2022 fra Head Greenkeeper
Mai nærmer seg slutten og vi har hatt noen dager med fint vær som gjør at vi har fått klippet oss ájour.
Nordbanen nærmer seg sånn vi tenker den skal se ut, med unntak av bunkere og rough, der gjenstår det mye arbeid. Vi er veldig fornøyde med utviklingen av Nord så langt i år, spesielt med greenkvaliteten. Vi venter fortsatt på litt nytt utstyr. Når dette kommer skal vi ned litt på klippehøyde, noe som vil øke ballrullen litt.
På Syd er det litt mer jobb før vi kan si oss fornøyde. Det er to årsaker, sprøyting av greener i fjor høst virka ikke like bra der som på Nord. Samt at mye spill i påska tok på banen.
Som sikkert mange har sett så er gressrangen etablert igjen, og vi håper å kunne åpne den rundt 1 juli om den gror sånn som vi forventer. Det samme gjelder området ved hull 2 på Nord der vi har lagt ferdiggress. Resten av området vil vi prøve å så til uka, fortsatt litt bløtt der ennå.
Så ett lite sukk: Sperringen står der av en grunn, vi blir litt oppgitt når man ser folk løfte tralla over tauet og gå over det nye gresset på venstre side av green 2. Ønsker dere at det skal bli fint så må dere respektere sperringene!
Ett lite sukk til: Bunkerrakene. De skal ligge i bunker (hinderet) og ikke på utsiden og stoppe ballen. Skal jeg være pirkete skal de til og med ligge i spilleretningen. Det er også veldig mye jobb for oss når vi klipper ved at de ligger på utsiden. Vi må av og på veldig mange ganger på grunn av rakene, og det betyr bortkastet tid og økte kostnader.
Med dette ønsker vi på banen dere en strålende fortsettelse, og husk det er du som spiller som er ansvarlig for hvor ballen din havner. Vi har dessverre hatt noen stygge episoder nå i vår. Vent på et klarsignal fra oss på banen, vi er der for at du/dere skal få en fin spilleopplevelse

 

Banerapport 12.05.2022 fra Head Greenkeeper
Vi skal legge ferdiggress på gresstee på rangen. 19. mai kommer det 1650 m2 med ferdiggress til rangen. Det betyr at rangen vil være stengt hele den dagen. Treningsområdet vil være åpent som vanlig.
Kommende uke ser det også ut som det skal bli vedvarende opphold og litt bedre temperaturer, så da håper vi at området på hull 2 tørker opp slik at vi kan få sådd det. Det vil ta tid før dette området vil etablere seg og området vil bli blåmerket og absolutt forbudt å tråkke inn på. Respekter dette så får vi alle et område som etablere seg fint.
Banen så langt er vi ganske fornøyd med, men tidlig åpning på Syd har gått litt utover teestedene våre. Ny såmaskin ventes levert i slutten av mai, så da skal vi reså og dresse de slik at vi får tilbake litt gress. Vi venter også på den nye luftemaskinen for greenene våre som skal komme i slutten av mai, og da vil tidligere annonsert vedlikehold av greener starte for fullt.
Vi mangler også en mindre roughklipper som skulle vært i hus, samt nye slipemaskiner. Som mye annet om dagen får all uro i verden utfall også for oss. Uten at vi skal ergre oss for mye over det.
Vi starter også opp med litt ekstra lufte/dresse/så-arbeide på de dårlige områdene på FW 14 og 17.
Nye klippelinjer har de av dere som har vært ute og spillt lagt merke til, spesielt rundt greenområder prøver vi å klippe lenger ut, klippe lavere og få områdene tørrere slik at vi får de greenområdene vi tidligere har annonsert.
Nyt de røde dagene, spill banene og kos dere - og vis oss som jobber på banen hensyn. Mer vedlikehold på banen betyr at vi blir mer synlig og noen ganger i veien. Ha litt tålmodighet og vent på klarsignal før du slår ballen mot oss. Vi er der for å gjøre golfopplevelsen bedre for dere.

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Banerapport 02.05.2022 fra Head Greenkeeper…
Alle mann på grønn avdeling er nå på plass: Atle, Miro, Martin, Daniel, Tomas og Lukas i tillegg til meg selv.
Utover det så skal vår nye lærling Levi Bjordal jobbe 2/4 dager i uka kombinert med en jobb han har på Biltema. Vi skal også ha en gutt her som heter Adrian her i hele sommer. Sammen med flere ungdommer som tar seg av maskinvask og ballplukking på range er vi nå et betydelig større team på banen enn i fjor.
Det som det skal jobbes mest med er å hente inn etterslep på greener og rough.
For greener så vil det bli et månedlig program med lufting, skjæring, dressing og såing. Det betyr at i de dagene det foregår så vil det lugge litt på greenkvaliteten, men vi skal jobbe så effektivt vi kan. Det at Byneset totalt har greenareal som er tre ganger så stort som en gjennomsnittlig bane i Norge gir oss utfordringer, men også fordeler.
Rough er som tidligere nevnt en stor jobb på Byneset, men vi går på med friskt mot. Vi skal også i mai definere nye klippelinjer på fairway og greenområder. Vi har allerede begynt på tees som noen sikkert har sett.
Vi vil også starte på og opparbeide gress-tee på driving-rangen og få sådd område på FW 2 Nord så fort som mulig.

Agne Strøm
Head Greenkeeper

 

Banerapport 15.03.2022...
Det går mot vår. Onsdag og torsdag denne uken så har vi vært ute og kontrollert greenene. Det ser generelt bra ut. Det er noen små soppangrep enkelte steder, men ikke noe alarmerende, så høstens sprøyting mot nettopp sopp ble vellykket. Rett på utsiden av greener er det noe sopp, men der er gresset høyere så når vi får klipt en gang eller to og får igang veksten så forsvinner det fort. Så er det stor forskjell på Byneset. Noen greener ligger fortsatt 100% under snø, mens noen er bare. På treningsgreener har vi gjort et lite forsøk. Alle er sprøytet, en ligger urørt. En har vi fjernet snøen på og en har vi fjernet snø og kalket. Kalken har farge så tanken er at den skal ta siste rest av is samt tilføre litt kalk som brukes for å stabilisere og heve PH-verdien.
Nå skal greener få ligge frem til rundt 20. mars. Fra da av vil vi prøve å holde de frie for is, snø og vann. Så vi har bestilt to vannruller for å manuelt å ta bort smeltevann som kan fryse på natterstid.Banestatus per 01.11.2021...
Greenene på Syd og Nord har nå blitt sprøytet mot sopp. To ganger med systemisk, noe som betyr at det trenger inn i planten. Det ble gjort for noen uker siden, og det så vi en ganske bra effekt av.
Så har de blitt sprøytet to ganger med et kontaktvirkende stoff. Dette stoffet legger seg som en membran rundt gresset og skal hindre sykdommer å trenge inn.
Det betyr ikke at vi er berget, det som allerede er der blir der, men greener så mye bedre ut 30. oktober enn de gjorde 15. september i forhold til sykdom. Det skal heller ikke klippes etter bruk av kontaktvirkende stoff da dette som dere skjønner ødelegger membran.
I tillegg gjør vi et prosjekt i vinter som vi har stor tror på. Vi skal tekke green 2 og 18 med en vekstduk, plast og deretter et skjørt for å lede vannet bort. Dette prosjektet heter Ice Breaker og er i bruk fra Mosjøen i Nord til Holtsmark i syd. Flere og flere klubber prøver dette med gode resultater. Det koster en god del penger og henger sammen med det jeg har skrevet om sprøyting tidligere her. Men erfaring fra de siste årene viser at greener kommer veldig mye bedre ut på våren for de klubber som har prøvd ut dette.
I tillegg har vi montert to sensorer, en på green 2 og en på green 10. Dette for at vi skal kunne lese av hva som skjer gjennom vinteren. Her kan vi lese av fuktighet og temperatur både i green og lufta.
Noen av dere har sikkert sett av vi har begynt å klippe ned høyrough. Den inneholder stort sett bare ugress. Dette er et prosjekt som kommer til å ta mange år, men forhåpentligvis så vil dere se progresjon hele veien. Målet er å få en fin tynn/glissen høy rough som omkranser fairwayene på Byneset og blafrer i vinden. Vi har fått en prøve fra Strand Unikorn som vi har sådd i noen potter nede på verkstedet. Den består av 80% sauesvingel og 20% rødsvingel, og burde passe perfekt inn i kulturlandskapet på Byneset.
Det siste er at Lars Høyem er i gang med å utbedre siste del av fairwayen på hull 2, samt diket. Her har det de siste årene vært dårlig gressvekst.

Byneset 1. november 2021

Agne Strøm
Head Greenkeeper

Banestatus per 29.07.2021
Denne uken er greens vertikalskjært dypt på Byneset Nord. De er i tillegg dresset. Dette har tatt litt lenger tid enn planlagt, men er nødvendig vedlikehold for våre greener. Det gir også gressfrø som ligger i bakken på greens mulighet for å spire. Det vannes ofte hvis ikke nedbør kommer naturlig. Det samme skal gjøres på Syd når været tillater dette. Vi beklager de ulemper dette har på kort sikt for spill, men kan love at dette gir bedre spilleflater over tid, også med tanke på neste sesong.

Minner om at vi har ballplassering med 1 køllelengde på kortklippet (klippet i fairwayhøyde) på hull 2, 14 og 17 inntil videre på grunn av skader i fairway.

Noen av våre medlemmer har lagt merke til at etikettereglene ikke følges opp av alle medlemmer og gjestespillere. Det er viktig at vi tar godt var på banen, slik at vi kan forbedre og opprettholde kvaliteten. Ta derfor nedslagsmerker, unngå å kjøre tralle mellom bunker og greeen, unngå å kjøre traller over teesteder og rak i bunkrene hvis du er så uheldig at du har vært oppi en av disse. Her er link til våre etiketteregler: Etikette på Byneset Golf… - Byneset Golf

Med ønske om gode golfrunder for dere alle!

Banekomiteen 2020 Byneset Golf
Reidar Stølan (Formann)
Tore Wirkola (Nestformann)
Lars Martin Berg (Sportsjef)
Atle Haug (Banesjef)
Daniel Straka (Greenkeeper)
Terje G. Aasen (Daglig leder)